Alle seriøse svømmere bør have et stort svømmenet fyldt med alverdens forskellige svømmeudstyr. At bruge svømmeudstyr i sin svømmetræning er rimelig essentielt - men bruger du det ikke rigtigt på de rigtige tidspunkter i de rigtige serier, så giver det ingenting, nærmere tværtimod.
Men hvad indebærer "forskelligt svømmeudstyr"? Hvad for noget udstyr bør man have, og hvilket kræves i langt de fleste svømmeklubber? Og hvad for noget svømmeudstyr har du brug for, som almindelig svømme-motionist? Spørgsmål som disse stilles af rigtig mange, men som vi vil give dig et svar på her! Har du yderligere spørgsmål omkring svømmetræning med svømmeudstyr, så stil dem gerne nede i kommentarfeltet.
Hvorfor bør man overhovedet have et svømmenet med svømmeudstyr?
Der er én og kun en grund, til at svømme med svømmeudstyr. Det forbedrer ganske enkelt din svømmeteknik, og får dig dermed til at svømme endnu hurtigere. Det burde være nok grund til, at du burde investere i nedenstående svømmeudstyr.
Hvor meget bruger man så svømmeudstyr i svømmetræningen?
Dette afhænger rigtig meget af ens niveau. Svømmer man kun 1-2 gange om ugen, er det begrænset, hvor meget man bruger svømmeudstyr i svømmetræningen, mens elite-svømmere bruger det rigtig meget i den daglig træning. På samme måde er der også nogle svømmeklubber og trænere, som i højere grad bruger svømmeudstyr end andre. Det er forholdsvis individuelt, og afhænger meget af den enkelte. Men en ting er sikkert! Du vil helt sikkert komme til at bruge svømmeudstyr.
Skribenten bag denne guide - Daniel Johannesen (indehaver af Watery.dk)
Bag denne guide står Daniel Johannesen, som er stifter og indehaver af Watery.dk her. Jeg har svømmet stort set hele mit liv, siden jeg som 6 årig startede til babysvømning med mor og far og til at jeg nu har været konkurrencesvømmer i over 10 år i Horsens Svømmeklub - de sidste 2 år på klubbens førstehold med 7-8 ugentlige svømmetræninger.
4.62/5
Watery badehætte (+10) - Signature - Sort
Så jeg har om nogen prøvet alt nedenstående udstyr, og det er også med baggrund i denne erfaring, at denne guide er udarbejdet. Sidder du dog tilbage med spørgsmål eller er i tvivl om noget jf. guiden, så skriv endelig i kommentarfeltet eller smid mig en mail på support@watery.dk - så svarer jeg lynhurtigt.
Og lad os så komme til sagen!
Grundlæggende svømmeudstyr til den nye svømmer + motionist-svømmeren
Dette udstyr er det mest essentielle, som vi anbefaler (og mange svømmetrænere siger deres svømmere skal have), at du i hvert fald bør have. Det er også dette svømmeudstyr, som man langt hen af vejen bruger allermest i træningen - og som vi i hvert fald også anbefaler svømme-motionister at have. Derfor er det også rigtig vigtigt, at du/dit barn i det mindste har dette.
Svømmefødder kender du helt sikkert. Det er de her gummi finner, man tager på fødderne, og de er nok det allervigtigste enkeltstående stykke svømmeudstyr overhovedet. Så måtte/kunne du kun vælge en af disse slags udstyr, så burde du nok vælge et par svømmefødder.
For et par svømmefødder kan forbedre din teknik rigtig meget. Har du nemlig dem på, så får en du form for "propel" i fødderne - ekstra turbo og fart. Dette gør, at du i højere grad kan fjerne fokusset fra benene (fordi de selv holder sig i gang med svømmefødderne), og i stedet fokusere på andre ting i din svømning, som f.eks. dit armtag, din kropsposition, din hovedposition eller andre ting.
Derudover kan finner også være med til at forbedre din styrke i dit benspark, ligesom de kan være med til at skabe et stabilt og kraftfuld benspark.
Også er svømmefødder bare p*sse sjove at svømme med. Sådan helt generelt.
Overordnet findes der to slags svømmefødder, som svømmere i dag bruger:
- Svømmefødder med hel hæl (altså hvor hælen ikke er fri)
- Svømmefødder med fri hæl (altså hvor hælen er fri)
Fordelen ved svømmefødder med hel hæl er, er at du i højere grad har følelse med finnerne. Du kan bedre mærke når du sparker med fødderne, hvilket er en stor fordel. De støtter også godt på fødderne.
Til gengæld er fordelen ved svømmefødder med fri hæl, at de ikke i samme grad falder af under træningen, og de føles mere behagelige og dejlige at svømme med over længere distancer.
Her anbefaler vi klart at konkurrencesvømmere (yngre som ældre) samt motionssvømmere vælger et par svømmefødder med fri hæl, da disse belaster anklen/læggen betydeligt mindre og dermed mindsker risikoen for skader. Dertil er de også noget mere fleksible, som gør svømningen mere naturlig.
Daniel anbefaler disse svømmefødder: DMC Elite svømmefødder.
En Pullbouy er en mindre gummi-dims, som du sætter mellem benene, for at kunne fokusere på trækket med armene. Et meget anvendt stykke svømmeudstyr, som mange svømmere lovpriser. En pull-boy er nemlig utrolig effektiv.
Pullboyens hovedfunktion er altså at sætte benene ud af funktion (og samtidig holde benene oppe i vandoverfladen), så man i stedet kan fokusere og trykke ekstra godt med armene. Derudover kan man så også bedre fokusere på selve armtaget - altså ens catch på vandet eller afslutningen ved hoften.
Som udgangspunkt ligner de forskellige pullbouy meget hinanden. Der er ikke den store forskel, da de alle løser den samme opgave på den samme måde. Dog kan nogle godt skarve lidt mellem benene, hvilket aldrig er dagligt.
Daniel anbefaler denne pullboy: Speedo Elite Pullboy.
Denne røde pullboy fra Speedo har i rigtig mange år været favoritten hos mange svømmere. Dette skyldes ikke mindst, at når først man sætter den mellem benene, så sidder den der lige indtil man igen tager den af (på grund af dens unikke form). Desuden er den god til at holde benene oppe i vandoverfladen.
Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen. Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!
FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT
At en snorkel bruges rigtig meget til svømmetræning undrer dig nok ikke. For en snorkel er et meget effektivt stykke svømmeudstyr, som igen kan sætte en funktion ud af funktion (nemlig vejrtrækningen til siden, og dermed hovedet), for at man i stedet kan fokusere på andre dele af svømningen.
Ganske enkelt gør snorklen det muligt, at trække vejret i vandet uden at man behøver løfte eller dreje hovedet - det sker nemlig gennem snorklen, som sidder foran hovedet (som du iøvrigt sagtens kan lave kolbøtte-vending med. Det er intet problem, hvis du bare lærer teknikken med først at "spytte" vandet ud, når du er færdig med selve vendingen). Dermed kan du i stedet fokusere på f.eks. din kropsrotation, din afslutning af armtaget eller andre småting.
Før du køber din snorkel, så bør du være opmærksom på, at der efterhånden findes en del forskellige slags, og de er pænt sagt i meget forskellige kvaliteter. Som udgangspunkt bør du gå efter de mere simple snorkler, som ikke har alle mulige mærkelige ekstra-funktioner mm. For så er det, at kvaliteten begynder at svække.
Daniel’s anbefaling af snorkel til børn (6-14 år): Watery - Hydrolite
Daniel’s anbefaling af snorkel til konkurrence + motionssvømmere: MP Focus snorkel.
En svømmeplade er nok det stykke svømmeudstyr, som man allertidligst i ens svømmekarriere stifter bekendtskab med. Det er også forståeligt nok, for en svømmeplade kan bruges til mange gode ting. Ikke mindst at sætte armene ud af funktion, så man i stedet bare kan svømme ben.
En svømmeplade bruger man til specifikke ben-serier - som der ofte er mindst en af til hver træning. Altså hvor man udelukkende fokusere på at forbedre/styrke ens benspark i vandet. Man ligger nemlig bare armene op på pladen, også bruger man benene. Meget simpelt, men utroligt effektivt, og derfor meget anvendt i de danske svømmeklubber.
De senere år er der kommet en større udvikling indenfor plader til svømning. Hvor det tidligere bare var en plade af gummi, så er pladerne fra nyere tid udstyret med specifikke håndtag til hænderne, ligesom man også skal kunne lave streamline med dem.
En god svømmeplade holder ens overkrop oppe i vandoverfladen, føles naturligt at holde ved og får ikke skuldre, overkrop eller ryg til at gøre ondt.
Daniel’s anbefaling af svømmeplade: TYR hydrofoil plade.
Denne svømmeplade fra TYR udmærker sig ved, at være utrolig behagelig for både skuldre/overkrop/ryg. Man kan rent faktisk brugde svømme ben over længere tid uden, at det bliver ubehageligt. Desuden er den god til at holde kroppen i vandoverfladen, ligesom ens arme ligger naturligt på den.
Dette er ikke et decideret svømmeudstyr, men det er alligevel rimeligt essentielt. For med sådan et svømmenet kan du holde styr på alt ovenstående udstyr ved at putte det hele ned i det. Utroligt nemt og effektivt.
Efterhånden findes der nogle forskellige slags. De helt klassiske, hvor du bare kan have udstyret i, eller de mere totale, hvor du både kan have dit badetøj, håndklæde, svømmebriller mm. sammen dit udstyr.
Daniel’s anbefaling af svømmenet: TYR Big Mesh Mummy Bag
Svømmeudstyr til konkurencesvømmeren / seriøse motionist / triatlet, der træner 3-7 gange pr. uge.
Sådan et par finger-paddles kan forbedre din træning og styrke din svømning rigtig meget. Du vil nemlig kunne trykke ekstra hårdt på vandet, og dermed forbedre og øge dit catch på vandet. Altså er finger-paddles et utroligt vigtigt stykke svømmeudstyr, hvis du ønsker at tage din svømmetræning til næste level.
At bruge finger-paddles er rimeligt simpelt. Du tager bare dine fingre ind i stropperne, også svømmer du egentligt bare.
Daniel’s anbefaling af finger paddles: Speedo Biofuse finger paddles.
Disse finger paddles fra Speedo bruges af langt de fleste svømmere. Dette gør de ikke mindst fordi, at de er i lige den rette størrelse (ikke for store, ikke for små), ligesom de bliver siddende på hånden (til forskel for mange andre, som falder af lige pludselig). Også sidder de rigtig behageligt omkring fingrene - de klemmer ikke.
Protip til disse Speedo Biofuse finger paddles:Tag den nederste strop ud af dine finger-paddles, så de kun hænger fast på hånden med en strop. På den måde vil du bedre kunne mærke, når du laver et forkert i sæt i vandet, fordi at finger-paddlen vil stritte imod.
-
Hand paddles
Sådan et par hans paddles er egentligt bare en større version af finger paddles. De fylder nemlig ikke bare fingrene, men istedet hele hånden (og lidt mere til). På den måde kan du opnå et endnu større tryk på vandet, og dermed forbedre din styrke.
OBS: Disse anbefales kun til elitesvømmere der er +16 år samt meget erfarne motions- og triathlon svømmere, da de kan give en for stor belastning af skulderen, hvis de bruges for tidligt i ens krops-udvikling.
Daniel’s anbefaling af Hand paddles: Speedo Biofuse Hand paddles.
Som med finger paddles, så er det også Speedo, som har de bedste og mest populære hand paddles. Igen skyldes det, at de sidder rigtig godt og behageligt på hånden.
Måske gør denne ondt i øjeblikket, men efter brug vil du have den største lykkefølelse (og det vil din krop også). En foam roller bruges af jævnligt af efterhånden rigtig mange svømmere, da den er god til at “løsne musklerne op” efter svømmetræningen. For med en foam roller, så ruller du simpelthen bare musklerne ud. Détte er rigtig godt for ens restitution, hvorfor mange trænere anbefaler at man netop anvender disse foam rollers umiddelbart efter træningens slutning.
Daniel’s anbefaling af foam roller: Triggerpoint foam roller (de originale)
-
Drag faldskærm
Måske har din klub selv sådan en drag faldskærm til brug i vand, måske ikke. Men ihvertfald er det et fantastisk redskab for specielt ældre konkurrencesvømmere til at tage sin svømning, herunder specielt hurtighed og styrke i vandet, til et helt nyt niveau.
For sådan en drag faldskærm spænder du hurtigt rundt om livet, også laver den en helt masse modstand mens du svømmer, da den udfolder sig som en stor faldskærm under vandet. På den måde gør den dig i øjeblikket langsommere, men det er med til at styrke din udholdenhed i vandet på en vanvittig måde, som du ikke kan gøre på andre måder.
Flere af de allerbedste svømmere bruger dette redskab til dagligt.
Ekstra udstyr til enhver svømmer
Man er ikke svømmer uden en svømmetaske. Sådan er det bare. Se bare rundt på alle de andre deltagere til diverse svømmestævner og i svømmehallen. En svømmetaske er bare essentiel for enhver svømmer, og det er den af flere grunde.
For det første har den en unik størrelse og antal af rum tilpasset til svømmeres udstyr. Ofte er en svømmetaske mellem 35 og 45 liter stor, hvilket gør den perfekt at have med til både den daglige svømmetræning, men også til svømmestævner. Disse liter er ofte inddelt i flere forskellige rum, så der både er plads til svømmebriller, håndklæder, badetøj, foam roller og hvad man ellers ikke har med til træning.
Dertil er en svømmetaske altid modstandsdygtig mod vand (sjovt nok). Også findes de bare i alverdens mange forskellige farver og styles, men stadig så de alle ligner hinanden i udformning. Så vil du gerne stå lige så professionelt som de andre i svømmehallen, så er en svømmetaske simpelthen et must.
Daniel’s anbefaling af svømmetaske: TYR Alliance Team 45L (findes i alverdens forskellige farver)
Dette er nok specielt aktuelt for piger eller drenge med længere hår, men en badehætte gør bare svømmeturen noget bedre, da man så ikke har hår ned over øjnene hele tiden. Dertil bliver håret også beskyttet bedre mod vandets klor, som ellers hurtigt kan slide på det.
Daniel’s anbefaling af badehætte: Watery Signature
Nok lidt selvsagt, men ikke desto mindre kritisk: Et par svømmebriller at svømme med. Ligesom svømmeudstyret er vigtig, så er svømmebriller nok i højere grad det vigtigste udover badetøjet.
Hvad der er krav til svømmebriller kan der læses mere om i denne guide.
Daniel´s anbefaling af svømmebrille: Speedo FS3 Elite Mirror - Sort.
Ikke helt så vigtigt som alt det andet udstyr, men stadig en rigtig sjov og fed ting. Nemlig sengetøj til svømmere designet som bunden på en svømmebane. Dét er altså ret cool.
Måske gør sådan et sengesæt ikke det store for din svømmetræning, men hvem vil ikke kunne svømme derhjemme i sengen? Eller drømme om svømning mens du sover? Dét kommer du til, hvis du ligger under dette sengesæt til svømmere. Det gør jeg ihvertfald selv.
Så nåede vi i mål - så er det bare med at komme i gang med svømningen og det nye udstyr.